CZARNY BISZKOPT

Biszkopt czarny.

Przepis na najlepszy czarny biszkopt, bez barwników. Mięciutki, puszysty i wilgotny. Kolor biszkoptu jest uzyskany dzięki czarnemu kakao dr.Otkera. Przepis ten znalazłam na opakowaniu czarnego kakao i zrobiłam go wedle zaleceń producenta. 



Jak wykonać taki czarny biszkopt pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.


CZARNY BISZKOPT

 SKŁADNIKI:

  • mąka (70 g)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • kakao czarne (4 łyżki ) dostępne tutaj
  • kakao klasyczne gorzkie (1 łyżka) dostępne tutaj
  • cukier (170 g)
  • jajka (5 szt.)
  • szczypta soli 
Potrzebne gadżety:



WYKONANIE:

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, czarne kakao i brązowe kakao.  Mieszamy i odstawiamy na bok.

Do misy miksera wlewamy białka i miksujemy.  Gdy się spienią wsypujemy szczyptę soli. Po minucie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy około 12 minut aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyskamy  lśniącą masę. (Ogólnie cały proces ubijania białek od początku powinien trwać 15 minut.)
Gdy białka ubijemy dodajemy stopniowo po jednym żółtka. Krótko jeszcze miksujemy i wyłączamy mikser. Teraz będziemy mieszać ręcznie szpatułką. 

Wsypujemy wymieszane wcześniej suche składniki w 2 - 3 partiach i dobrze mieszamy, zwracając szczęgólną uwagę, aby zebrać szpatułką składniki z dna misy.
Mieszamy delikatnie żeby za mocno nie napowietrzyć masy.

Przelewamy do tortownicy wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół na środkowej półce piekarnika w 170°C przez około 35 minut do tz. suchego patyczka.

Upieczony czarny biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Biszkopt najlepiej przekrawać na drugi dzień. 




Czarny Biszkopt  bez barwnika

Biszkopt z czarnym kakao

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!

Komentarze

Prześlij komentarz