Przepis na Mazurek Czterowarstwowy siostry Anastazji. Cztery różne placki przełożone masą jabłkową i udekorowane polewa czekoladową. Idealny na Święta Wielkanocne. Polecam.
Przepis pochodzi z książki ,,103 ciasta siostry Anastazji''
Książka w promocyjnej cenie dostępna TUTAJ
Jak zrobić taki czterowarstwowy mazurek pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
MAZUREK CZTEROWARSTWOWY
SKŁADNIKI:
składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Placek 1 orzechowy:
- mąka pszenna (100 g)
- masło (100 g)
- cukier puder (100 g)
- jajka (2 szt.)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- orzechy włoskie zmielone (50 g)
Placek 2 makowy:
- mąka pszenna (100 g)
- masło (100 g)
- cukier puder (100 g)
- jajka (2 szt.)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- mak suchy (2 łyżki)
Placek 3 kokosowy:
- mąka pszenna (100 g)
- masło (100 g)
- cukier puder (100 g)
- jajka (2 szt.)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- wiórki kokosowe (100 g)
Placek 4 kakaowy:
- mąka pszenna (100 g)
- masło (100 g)
- cukier puder (100 g)
- jajka (2 szt.)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- kakao (1 łyżka)
Masa jabłkowa:
- jabłka dowolne (1,5 kg)
- cukier (0,5 szkl.)
- galaretka cytrynowa w proszku (2 opakowania.)
Polewa:
- śmietanka kremówka 30 % (120 ml.)
- czekolada deserowa (150 g)
Dodatkowo:
- kolorowe motylki cukrowe do dekoracji
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1. Placek 1.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać żółtka i ciągle miksując wsypać stopniowo mąkę, oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodać zmiksowane orzechy włoskie i dobrze wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy orzechowej i wymieszać szpatułką.
Przelać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 *C przez 30 min. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w foremce do wystudzenia.
2. Placek 2.
Placek 2 wykonać identycznie jak placek 1 tylko zamiast zmielonych orzechów dodać mak.
Piec tak samo jak poprzedni placek.
3. Placek 3.
Placek 3 wykonać identycznie jak placek 1 tylko zamiast zmielonych orzechów dodać wiórki kokosowe. Piec tak samo jak poprzedni placek.
4. Placek 4.
Placek 4 wykonać identycznie jak placek 1 tylko zamiast zmielonych orzechów dodać kakao.
Piec tak samo jak poprzedni placek.
5. Masa jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Usmażyć jabłka w szerokim garnku razem z cukrem. Smażyć na średnim ogniu około 10 minut. Wyłączyć grzanie kuchenki i wsypać galaretki w proszku. Dokładnie wymieszać.
Masę podzielić na 3 części.
6. Składanie ciasta.
Na placek kakaowy w foremce wyłożyć 1 część masy jabłkowej (jabłka powinny być jeszcze gorące), wyrównać i przykryć plackiem makowym. Wyłożyć następną warstwę jabłek i przykryć plackiem kokosowym. Rozprowadzić resztę jabłek, wyrównać i położyć ostatni orzechowy placek.
7. Polewa.
Kremówkę mocno podgrzać (nie gotować). Dodać do niej czekoladę deserową w kawałkach. Wymieszać dokładnie. Polewę wylać od razu na ciasto i wygładzić powierzchnię. Udekorować motylkami cukrowymi lub według gustu.
Mazurek czterowarstwowy wstawić na noc do lodówki.
Uwagi:
- mazurek czterowarstwowy jest to ciasto łatwe w przygotowaniu, lecz bardzo czasochłonne.
- Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku to zachowa odpowiednią wilgotność, w przeciwnym razie ciasto może zrobić się za suche.
- W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film.
TUTAJ możesz zobaczyć przepis na Mazurka z czekoladą i kajmakiem, a jeżeli szukasz czegoś bardziej efektownego to Mazurek Toffi będzie idealny.
A po inne przepisy wielkanocne zapraszam do zakładki: CIASTA WIELKANOCNE
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Z wielką radością dowiem się co sądzisz na temat tego przepisu. Proszę, napisz komentarz.
A jeśli zrobisz ten, lub inny mój przepis, pochwal się zdjęciami. Z chęcią zobaczę Twoje kreacje na Instagramie, Facebooku lub Pinterest. Oznacz tagiem #ritacreative to udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie i facebooku.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🎬 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Pinterest: RITA creative
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz