Mazurek Czterowarstwowy

mazurek z jabłkami

Przepis na Mazurek Czterowarstwowy siostry Anastazji. Jest to tradycyjne polskie ciasto, które zyskało popularność dzięki siostrze Anastazji Pustelnik, znanej kucharki i zakonnicy. Ciasto składa się z  czterech różnych placków przełożonych masą jabłkową. Mazurek czterowarstwowy jest smacznym ciastem skromnie udekorowanym polewa czekoladową idealnym na Święta Wielkanocne. Najlepiej robić go parę dni wcześniej, bo dopiero po trzech dniach od zrobienia nabiera on odpowiedniego smaku i wilgotności.
Przepis pochodzi z książki ,,103 ciasta siostry Anastazji'' 
Książka w promocyjnej cenie dostępna TUTAJ




Jak zrobić taki czterowarstwowy mazurek pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.




MAZUREK CZTEROWARSTWOWY


SKŁADNIKI: 

składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Placek 1 orzechowy:

  • mąka pszenna (100 g)
  • masło (100 g)
  • cukier puder (100 g)
  • jajka (2 szt.)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • orzechy włoskie zmielone (50 g)

Placek 2 makowy:

  • mąka pszenna (100 g)
  • masło (100 g)
  • cukier puder (100 g)
  • jajka (2 szt.)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • mak suchy (2 łyżki)

Placek 3 kokosowy:

  • mąka pszenna (100 g)
  • masło (100 g)
  • cukier puder (100 g)
  • jajka (2 szt.)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • wiórki kokosowe (100 g)

Placek 4 kakaowy:

  • mąka pszenna (100 g)
  • masło (100 g)
  • cukier puder (100 g)
  • jajka (2 szt.)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • kakao (1 łyżka)

Masa jabłkowa:

  • jabłka dowolne (1,5 kg)
  • cukier (0,5 szkl.)
  • galaretka cytrynowa w proszku (2 opakowania.)

Polewa:

  • śmietanka kremówka 30 %  (120 ml.)
  • czekolada deserowa (150 g)

Dodatkowo:

  • kolorowe motylki cukrowe do dekoracji

Potrzebne gadżety:



WYKONANIE:


1. Placek 1

Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać żółtka i ciągle miksując wsypać stopniowo mąkę, oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodać zmiksowane orzechy włoskie i dobrze wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy orzechowej i wymieszać szpatułką. 
Przelać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w 180 *C przez 30 min. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w foremce do wystudzenia.

2. Placek 2

Placek 2 wykonać identycznie jak placek 1 tylko zamiast zmielonych orzechów dodać mak.
Piec tak samo jak poprzedni placek.

3. Placek 3

Placek 3 wykonać identycznie jak placek 1 tylko zamiast zmielonych orzechów dodać wiórki kokosowe. Piec tak samo jak poprzedni placek.

4. Placek 4

Placek 4 wykonać identycznie jak placek 1 tylko zamiast zmielonych orzechów dodać kakao. 
Piec tak samo jak poprzedni placek.

5. Masa jabłkowa

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Usmażyć jabłka w szerokim garnku razem z cukrem. Smażyć na średnim ogniu około 10 minut. Wyłączyć grzanie kuchenki i wsypać galaretki w proszku. Dokładnie wymieszać.
Masę podzielić na 3 części. 

6. Składanie ciasta

Na placek kakaowy w foremce wyłożyć 1 część masy jabłkowej (jabłka powinny być jeszcze gorące), wyrównać i przykryć plackiem makowym. Wyłożyć następną warstwę jabłek i przykryć plackiem kokosowym. Rozprowadzić resztę jabłek, wyrównać i położyć ostatni orzechowy placek.

7. Polewa

Kremówkę mocno podgrzać (nie gotować). Dodać do niej czekoladę deserową w kawałkach. Wymieszać dokładnie. Polewę wylać od razu na ciasto i wygładzić powierzchnię. Udekorować motylkami cukrowymi lub według gustu.
Mazurek czterowarstwowy wstawić na noc do lodówki.

Uwagi:

- mazurek czterowarstwowy jest to ciasto łatwe w przygotowaniu, lecz bardzo czasochłonne. 
- Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku to zachowa odpowiednią wilgotność, w przeciwnym razie ciasto może zrobić się za suche.
- W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film.
- Mazurek staje się bardziej miękki i lepszy  smaku po 3 dniach od zrobienia.

TUTAJ  znajdziesz przepis na Mazurka z czekoladą i kajmakiem, a jeżeli szukasz czegoś bardziej efektownego to Mazurek Toffi będzie idealny. 

A po inne przepisy wielkanocne zapraszam do tego wpisu, w którym umieściłam wszystkie moje propozycje na słodkości wielkanocne jakie do tej pory opublikowałam na blogu.

mazurek wielkanocny z jabłkami

ciasto na wielkanoc

mazurek czterowarstwowy w przekroju

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Komentarze