09 grudnia 2018

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI Z WITRAŻYKIEM


Łatwy przepis na świąteczne pierniczki z witrażykiem do powieszenia na choince lub do zjedzenia.


Wykonanie pierniczków możecie zobaczyć w filmikuSerdecznie zapraszam do oglądania.

Nie zapomnijcie o subskrybcji kanału Rita creative. 

Pierniczki  mają delikatny aromat,  smak i zapach. 
Pięknie też wyglądają  udekorowane lukrem królewskim.
Nie trzeba czekać aż pierniczki zmiękną, można je jeść zaraz po upieczeniu.

SKŁADNIKI:

- mąka pszenna (500 g.)
- cukier puder (100 g.)
- kakao (3 łyżeczki)
- soda (1 łyżeczka)
- przyprawa do piernika ( 1 opakowanie)
- miód płynny (100 g.)
- 1 jajko + 1 żółtko
- masło (100 g.)

Potrzebne gadżety:
 Sito

WYKONANIE:

Wykonanie pierniczków możecie zobaczyć w filmikuSerdecznie zapraszam do oglądania.

1. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sito do dużej misy. 
Dodajemy miód, jajko, żółtko oraz roztopione i ostudzone masło.
Składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Na początku zagniatanie ciężko idzie, ale nie stresujcie się, w końcu się zagniecie.
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godzinki żeby odpoczęło.

2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 milimetry i za pomocą foremek wykrawamy z niego pierniczki. 

3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym pierniczku robimy dziurkę słomką żeby można później przewlec przez nią nitkę. 
Żeby powstały nam witrażyki musimy mniejszą wykrawaczką (kształt dowolny) wyciąć środek pierniczka. W powstałą dziurkę wsadzamy po jednej landrynce.

4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C / 8 - 10 min..

 Uwagi: 
1. Upieczone pierniczki możecie też udekorować lukrem. 
2. Przechowujemy szczelnie zamknięte w plastikowym lub metalowym pojemniku.
3. Z tej ilości ciasta wyszły mi 54 pierniczki.







Wypróbowaliście któryś z moich przepisów ? To wyślijcie mi fotki a dodam je do albumu ,, zdjęcia czytelników''.  Zdjęcia możecie przysyłać na mojego maila lub na facebooka.

ŻYCZĘ  UDANYCH WYPIEKÓW I SMACZNEGO!

PODOBA SIĘ PRZEPIS? OCEŃCIE LUB ZOSTAWCIE KOMENTARZ !

🙂

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie