27 stycznia 2019

CIASTO WALENTYNKOWE SERDUSZKO

ciasto-na-walentynki
Ciasto walentynkowe serduszko

Ciasto walentynkowe serduszko, jak sama nazwa wskazuje, jest idealne na dzień św. Walentego czyli dzień zakochanych.
Delikatne połączenie smaków: biszkoptu kakaowego, galaretki truskawkowej z waniliową pianką, a wszystko to uwieńczone czekoladową polewą z małymi serduszkami cukrowymi. 
Każdy kęs tego pysznego ciasta rozpływa się w ustach  i delikatnie łechce nasze podniebienia.


Jak wykonać ciasto walentynkowe serduszko pokazane jest w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.

Subskrybuj kanał Rita creative a nie ominą Cię nowości!
Kliknij TUTAJ.


CIASTO WALENTYNKOWE SERDUSZKO


❤ SKŁADNIKI ❤


Biszkopt:
  • jajka (4 szt.)
  • cukier (4 łyżki)
  • cukier waniliowy (1 łyżka)
  • proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki)
  • kakao (1 łyżka)
  • mąka (3 łyżki kopiaste)
  • olej (1 łyżka)
  • sól (szczypta)
Krem:
  • śmietanka kremówka 30% (600 ml.)
  • cukier puder (4 łyżki)
  • cukier waniliowy (1 łyżka)
  • żelatyna (2,5  łyżki) + wrzątek (1/3 szklanki.)
Polewa:
  • śmietanka kremówka 30% (50 ml)
  • czekolada deserowa (50 g)
Dodatkowo:
  • galaretka czerwona (100 g) + wrzątek (500 ml.)
  • ozdobne serduszka cukrowe

Potrzebne gadżety:




❤ WYKONANIE ❤

1. Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, przelewamy do 3 szklanek (250 ml.) Ostudzoną wstawiamy do lodówki.

2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.  Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka, proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy olej i mieszamy szpatułką aż olej wsiąknie w masę.
Masę przelewamy do foremki o wymiarach 23 x 30 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180 °C / 20 min. do suchego patyczka. 
Po upieczeniu biszkopt zostawiamy do wystudzenia.

Wystudzone ciasto delikatnie odklejamy od papieru i przekładamy do keksówki o wymiarach 28 x 10 x 7 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli ciasto wystaje poza keksówkę, odcinamy nożem tak by było równe z wysokością foremki. 

3. Szklanki z galaretką zanurzamy w gorącej wodzie około 20 sekund, głęboko okrawamy nożem i delikatnie wyjmujemy galatetki.

4. Wykrawaczką w kształcie serduszka stopniowo naciskając wykrawamy z galaretek słupki serduszkowe. Odstawiamy z powrotem do lodówki. 

5. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostudzenia.

6. Śmietankę kremówkę ubijamy. Dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i ostudzoną żelatynę. Chwilkę jeszcze miksujemy do połączenia się składników. 

7. Spód ciasta w keksówce smarujemy 2 centymetrową warstwą kremu i układamy na nim słupki serduszkowe (szpicem do góry). Resztą kremu wypełniamy pozostałą przestrzeń aż do wyrównania wierzchu. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4 godz. 

8. W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Uwaga: polewy nie gotujemy. 
Zostawiamy do wystudzenia. 

9. Gdy ciasto się schłodzi wyjmujemy je z keksówki, wykładamy na talerz i delikatnie ściągamy papier.
Ciasto polewamy wystudzoną polewą i dekorujemy serduszkami cukrowymi.




Jeżeli szukacie więcej inspiracji Walentynkowych, to koniecznie zobaczcie TOP 3 przepisów na Walentynki:
1. Walentynkowe ciasto serce
2. Walentynkowy sernik z truskawkami
3. Walentynkowe ciasteczka serduszka

Proponuję Wam też zobaczyć  inne fajne przepisy na ciasta i desery.
Zapraszam do zakładki SŁODKOŚCI.

ciasto-biszkoptowe-na -walentynki
Ciasto walentynkowe serce
ciasto-biszkoptowe-na -walentynki
ciasto walentynkowe
ciasto-biszkoptowe-na -walentynki
ciasto na walentynki
ciasto-serduszko-walentynkowe
ciasto serduszko na walentynki
Moja inspiracja: gotujmy.pl

POZDRAWIAM WAS SERDECZNIE I ŻYCZĘ UDANYCH WYPIEKÓW 

Jeżeli przepis Wam się spodobał, to oceńcie go lub zostawcie komentarz. Będzie mi niezmiernie miło 🙂



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie