![]() |
Ciasto walentynkowe serduszko |
Ciasto walentynkowe serduszko, jak sama nazwa wskazuje, jest idealne na dzień św. Walentego czyli dzień zakochanych.
Delikatne połączenie smaków: biszkoptu kakaowego, galaretki truskawkowej z waniliową pianką, a wszystko to uwieńczone czekoladową polewą z małymi serduszkami cukrowymi.
Każdy kęs tego pysznego ciasta rozpływa się w ustach i delikatnie łechce nasze podniebienia.
Jak wykonać ciasto walentynkowe serduszko pokazane jest w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał Rita creative a nie ominą Cię nowości!
Kliknij TUTAJ.
CIASTO WALENTYNKOWE SERDUSZKO
❤ SKŁADNIKI ❤
Biszkopt:
- jajka (4 szt.)
- cukier (4 łyżki)
- cukier waniliowy (1 łyżka)
- proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki)
- kakao (1 łyżka)
- mąka (3 łyżki kopiaste)
- olej (1 łyżka)
- sól (szczypta)
- śmietanka kremówka 30% (600 ml.)
- cukier puder (4 łyżki)
- cukier waniliowy (1 łyżka)
- żelatyna (2,5 łyżki) + wrzątek (1/3 szklanki.)
- śmietanka kremówka 30% (50 ml)
- czekolada deserowa (50 g)
Dodatkowo:
- galaretka czerwona (100 g) + wrzątek (500 ml.)
- ozdobne serduszka cukrowe
Potrzebne gadżety:
❤ WYKONANIE ❤
1. Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, przelewamy do 3 szklanek (250 ml.) Ostudzoną wstawiamy do lodówki.
2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka, proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy olej i mieszamy szpatułką aż olej wsiąknie w masę.
Masę przelewamy do foremki o wymiarach 23 x 30 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180 °C / 20 min. do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt zostawiamy do wystudzenia.
Wystudzone ciasto delikatnie odklejamy od papieru i przekładamy do keksówki o wymiarach 28 x 10 x 7 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli ciasto wystaje poza keksówkę, odcinamy nożem tak by było równe z wysokością foremki.
3. Szklanki z galaretką zanurzamy w gorącej wodzie około 20 sekund, głęboko okrawamy nożem i delikatnie wyjmujemy galatetki.
4. Wykrawaczką w kształcie serduszka stopniowo naciskając wykrawamy z galaretek słupki serduszkowe. Odstawiamy z powrotem do lodówki.
5. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostudzenia.
6. Śmietankę kremówkę ubijamy. Dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i ostudzoną żelatynę. Chwilkę jeszcze miksujemy do połączenia się składników.
7. Spód ciasta w keksówce smarujemy 2 centymetrową warstwą kremu i układamy na nim słupki serduszkowe (szpicem do góry). Resztą kremu wypełniamy pozostałą przestrzeń aż do wyrównania wierzchu. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4 godz.
8. W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Uwaga: polewy nie gotujemy.
Zostawiamy do wystudzenia.
9. Gdy ciasto się schłodzi wyjmujemy je z keksówki, wykładamy na talerz i delikatnie ściągamy papier.
Ciasto polewamy wystudzoną polewą i dekorujemy serduszkami cukrowymi.
Jeżeli szukacie więcej inspiracji Walentynkowych, to koniecznie zobaczcie TOP 3 przepisów na Walentynki:
1. Walentynkowe ciasto serce
2. Walentynkowy sernik z truskawkami
3. Walentynkowe ciasteczka serduszka
Proponuję Wam też zobaczyć inne fajne przepisy na ciasta i desery.
Zapraszam do zakładki SŁODKOŚCI.
2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka, proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy olej i mieszamy szpatułką aż olej wsiąknie w masę.
Masę przelewamy do foremki o wymiarach 23 x 30 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180 °C / 20 min. do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt zostawiamy do wystudzenia.
Wystudzone ciasto delikatnie odklejamy od papieru i przekładamy do keksówki o wymiarach 28 x 10 x 7 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli ciasto wystaje poza keksówkę, odcinamy nożem tak by było równe z wysokością foremki.
3. Szklanki z galaretką zanurzamy w gorącej wodzie około 20 sekund, głęboko okrawamy nożem i delikatnie wyjmujemy galatetki.
4. Wykrawaczką w kształcie serduszka stopniowo naciskając wykrawamy z galaretek słupki serduszkowe. Odstawiamy z powrotem do lodówki.
5. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostudzenia.
6. Śmietankę kremówkę ubijamy. Dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i ostudzoną żelatynę. Chwilkę jeszcze miksujemy do połączenia się składników.
7. Spód ciasta w keksówce smarujemy 2 centymetrową warstwą kremu i układamy na nim słupki serduszkowe (szpicem do góry). Resztą kremu wypełniamy pozostałą przestrzeń aż do wyrównania wierzchu. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4 godz.
8. W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Uwaga: polewy nie gotujemy.
Zostawiamy do wystudzenia.
9. Gdy ciasto się schłodzi wyjmujemy je z keksówki, wykładamy na talerz i delikatnie ściągamy papier.
Ciasto polewamy wystudzoną polewą i dekorujemy serduszkami cukrowymi.
❤❤❤
Jeżeli szukacie więcej inspiracji Walentynkowych, to koniecznie zobaczcie TOP 3 przepisów na Walentynki:
1. Walentynkowe ciasto serce
2. Walentynkowy sernik z truskawkami
3. Walentynkowe ciasteczka serduszka
Proponuję Wam też zobaczyć inne fajne przepisy na ciasta i desery.
Zapraszam do zakładki SŁODKOŚCI.
![]() |
Ciasto walentynkowe serce |
![]() |
ciasto walentynkowe |
![]() |
ciasto na walentynki |
![]() |
ciasto serduszko na walentynki |
Moja inspiracja: gotujmy.pl
POZDRAWIAM WAS SERDECZNIE I ŻYCZĘ UDANYCH WYPIEKÓW ❤
Jeżeli przepis Wam się spodobał, to oceńcie go lub zostawcie komentarz. Będzie mi niezmiernie miło 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz