Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy.

09 lutego 2019

Walentynkowe ciasteczka serduszka.

ciastka serduszka
ciasteczka serduszka

Walentynkowe Ciasteczka serduszka to maślane ciastka przekładane białą czekoladą i truskawkową galaretką. Wyśmienicie smakują i pięknie wyglądają. Ciasteczka są miękkie dzięki galaretce, która dodaje im delikatnego nawilżenia. 
Idealne na Walentynki i nie tylko.


Jak wykonać ciasteczka serduszka krok po kroku pokazane jest w filmiku. 
Serdecznie zapraszam do oglądania.

Subskrybujcie kanał RITA creative a nie ominą Was nowości.
Kliknijcie  TUTAJ



❤ CIASTECZKA SERDUSZKA 


❤ SKŁADNIKI 
  • masło (250 g) w temperaturze pokojowej
  • mąka pszenna (500 g)
  • cukier (200 g)
  • żółtka (2 szt.) w temperaturze pokojowej
  • jajko (1 szt.) w temperaturze pokojowej
  • sól (szczypta)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • galaretka truskawkowa (1 op.= 100g) + gorąca woda (300 ml.)
  • biała czekolada (100 g)
  • śmietanka kremówka 30 % (50 ml.)
  • zagęszczony sok truskawkowy (3 łyżki)

Potrzebne gadżety:


❤ WYKONANIE 

1). Masło ucieramy z cukrem, solą, jajkami i sokiem truskawkowym. Ucieramy na puszysto.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiamy ciasto ręcznie.
Wstawiamy zawinięte ciasto w folię spożywczą do lodówki na przynajmniej 2 godz.

2). Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3 milimetrów.
Wykrawamy serduszka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
W niektórych  serduszkach wyłożonych na blaszce, robimy otworki serduszkowe mniejszą wykrawaczką. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170 stopniach C około 12 minut.
Upieczone ciasteczka zostawiamy do wystudzenia.

3). Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.

4). W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę, dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Odstawiamy czekoladę aż się wystudzi i zacznie lekko tężeć (czekolada nie może być płynna, bo będzie nam ściekała z ciasteczek).

5). Ciasteczka smarujemy czekoladą i przyklejamy ciasteczka z dziurką, lekko je dociskając.
W serduszkowe otworki wlewamy już prawie tężejącą galaretkę. Zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego stężenia galaretki lub wsadzamy do zamrażalki na 10 minut.





Szukacie więcej przepisów na Walentynki?

Koniecznie zobaczcie TOP 3 przepisów na ciasta walentynkowe:
Na pewno spodobają Wam się te przepisy.

A jeżeli szukacie jeszcze innych fajnych inspiracji na ciasta i desery to zapraszam do zakładki SŁODKOŚCI, gdzie na pewno znajdziecie coś dla siebie.

ciasteczka-serduszka
ciasteczka serduszka
walentynkowe-ciasteczka
ciasteczko z sercem w środku



POZDRAWIAM WAS SERDECZNIE I ŻYCZĘ UDANYCH WYPIEKÓW !
 

3 komentarze:

  1. Hej, super przepis! Mam tylko drobną uwagę, która troszkę razi mnie i myślę, że inne osoby również. Skrót od "gram" to "g" a nie "gr."

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem. Mam to na uwadze, ale bardzo często się zapominam i to mi tak automatycznie wchodzi, bo tu w Grecji piszemy gr na gram.
      Dziękuję i już poprawiam.

      Usuń
  2. Ciasteczka zrobione. Wyszły super.

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie