Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy.

03 lutego 2019

WALENTYNKOWE CIASTO SERCE


ciasto-serce-na-walentynki
Walentynkowe ciasto serce

Walentynkowe ciasto serce, jest to biszkoptowe ciasto kakaowe, połączone z delikatną pianką truskawkową i zwieńczone sercem z galaretki.
Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne i rozpływające się w ustach.



Jak wykonać te smakowite ciasto pokazane jest w filmiku.
Serdecznie zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z  nowościami.
Kliknij TUTAJ.


WALENTYNKOWE CIASTO SERCE


❤ SKŁADNIKI ❤

Biszkopt:
(składniki muszą być w temperaturze pokojowej)
  • jajka (7 szt.)
  • cukier (1 szkl.)
  • cukier waniliowy (2 op. = 16 g)
  • mąka pszenna (1 szkl.)
  • kakao (0,5 szkl.)
  • sól (szczypta)
Krem piankowy:
  • śmietanka kremówka 36%  mocno schłodzona (500 ml)  
  • cukier puder (2 łyżki czubate)
  • galaretka truskawkowa sypka (100 g) + wrzątek (250 ml.)
Dodatkowo:
  • galaretka truskawkowa sypka (100 g) + wrząca woda (300 ml.)

Potrzebne gadżety:





❤ WYKONANIE 

Wykonanie przepisu pokazane jest też w filmiku.  Gorąco zapraszam do oglądania. 

1. Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż masa białkowa będzie błyszcząca (cały proces od początku ubijania białek powinien trwać około 12 -15 min.)
Następnie dodajemy żółtka (stopniowo po jednym)  i wsypujemy cukier wanilinowy.
Wyłączamy mikser, wsypujemy mąkę, kakao i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników.

Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 160*C  / 40 min. do tzw. suchego patyczka.

Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
Jeden blat przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
W drugim blacie za pomocą wykrawaczki w kształcie serca robimy serduszkowe otworki (patrz film).

2. Krem:

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy we wrzątku, dobrze mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. 

Śmietankę kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno.
Dodajemy cienkim strumieniem ostudzoną galaretkę. Ubijamy jeszcze  chwilkę aż galaretka połączy się z bitą śmietaną.

Masę kremową przekładamy na blat biszkoptu w foremce. Wyrównujemy.
Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu z serduszkowymi otworkami.
Wstawiamy do lodówki na 1 godzinkę.

3. Wykończenie:

Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, dobrze mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

Wystudzoną galaretkę wlewamy w otworki serduszkowe biszkoptu.

Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy minimum 4 godz. a najlepiej zostawić na noc.



Szukacie więcej przepisów walentynkowych?
Koniecznie zobaczcie jak zrobiłam walentynkowy sernik czekoladowy oraz ciasto walentynkowe serduszko.  
Na pewno wam się spodobają te przepisy. 

A jeżeli szukacie jeszcze innych fajnych inspiracji na ciasta i desery to zapraszam do zakładki SŁODKOŚCI, gdzie na pewno znajdziecie coś dla siebie.


ciasto-biszkoptowe-serce
ciasto walentynkowe serce


ciasto-serce
ciasto walentynkowe 

ciasto-walentynki
ciasto biszkoptowe z pianką i galaretką truskawkową

POZDRAWIAM WAS SERDECZNIE I ŻYCZĘ UDANYCH WYPIEKÓW!

SPODOBAŁ SIĘ PRZEPIS? OCEŃCIE LUB ZOSTAWCIE KOMENTARZ!
BĘDZIE MI NIEZMIERNIE MIŁO.


2 komentarze:

Drukowanie