Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne wypieki i przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

Jeżeli lubisz słodkości zapisz się do newslettera. raz w tygodniu otrzymasz nowy przepis.

03 lutego 2019

WALENTYNKOWE CIASTO SERCE


ciasto-serce-na-walentynki
Walentynkowe ciasto serce
Walentynkowe ciasto serce, jest to biszkoptowe ciasto kakaowe, połączone z delikatną pianką truskawkową i zwieńczone sercem z galaretki.
Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne i rozpływające się w ustach.



Jak wykonać te smakowite ciasto serce pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z  nowościami.
Kliknij TUTAJ.


WALENTYNKOWE CIASTO SERCE


SKŁADNIKI:

Biszkopt:
(składniki muszą być w temperaturze pokojowej)
  • jajka (7 szt.)
  • cukier (1 szkl.)
  • cukier waniliowy (2 op. = 16 g)
  • mąka pszenna (1 szkl.)
  • kakao (0,5 szkl.)
  • sól (szczypta)
Krem piankowy:
  • śmietanka kremówka 36%  mocno schłodzona (500 ml)  
  • cukier puder (2 łyżki czubate)
  • galaretka truskawkowa sypka (100 g) + wrzątek (250 ml.)
Dodatkowo:
  • galaretka truskawkowa sypka (100 g) + wrząca woda (300 ml.)

Potrzebne gadżety:




WYKONANIE:

1. Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż masa białkowa będzie błyszcząca (cały proces od początku ubijania białek powinien trwać około 12 -15 min.)
Następnie dodajemy żółtka (stopniowo po jednym)  i wsypujemy cukier wanilinowy.
Wyłączamy mikser, wsypujemy mąkę, kakao i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników.

Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 160*C  / 40 min. do tzw. suchego patyczka.

Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
Jeden blat przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
W drugim blacie za pomocą wykrawaczki w kształcie serca robimy serduszkowe otworki (patrz film).

2. Krem:
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. 
Śmietankę kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno.
Dodajemy cienkim strumieniem ostudzoną galaretkę. Ubijamy jeszcze  chwilkę aż galaretka połączy się z bitą śmietaną.
Masę kremową przekładamy na blat biszkoptu w foremce. Wyrównujemy.
Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu z serduszkowymi otworkami.
Wstawiamy do lodówki na 1 godzinkę.

3. Wykończenie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Wystudzoną galaretkę wlewamy w otworki serduszkowe biszkoptu.
Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy minimum 4 godz. a najlepiej zostawić na noc.

Koniecznie zobacz jak zrobiłam walentynkowy sernik czekoladowy oraz ciasto walentynkowe serduszko.  


TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słodkości walentynkowe.

ciasto-biszkoptowe-serce
ciasto walentynkowe serce


ciasto-serce
ciasto walentynkowe 

ciasto-walentynki
ciasto biszkoptowe z pianką i galaretką truskawkową
Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam Cię do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału ,,RITA vlog''.



9 komentarzy:

  1. świetnie wygląda; ależ bym zjadła sobie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale te ciasto obłędnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Planuję zrobić to ciasto, bo wygląda cudownie. Jakich rozmiarów jest Pani blaszka? Widzę, że nie jest zbyt duża. Z tych małych mam do dyspozycji 24 x 24cm, mam nadzieję że będzie pasować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Dziękuję Maju. Ciasto i wygląda i smakuje cudownie, tak więc polecam zrobić :)
      Wymiary mojej foremki to 28 x 18,5 cm i wysokość 7 cm. Wymiary blaszek zawsze podaję tam pod składnikami gdzie pisze
      Jak obliczać wymiary foremek zrobię osobny post chyba, bo wszyscy się o to pytają, a da się to łatwo obliczyć ;)
      Musimy obliczyć pojemność foremek i porównać czy mniej więcej są podobnej pojemności.
      A więc:
      Moja foremka: 28x18,5= 518 cm2
      Twoja foremka: 24x24= 570 cm2
      Czyli pojemność Twojej jest troszeczkę większa od mojej. Lepiej żeby była ciut większa, niż za mała.Będzie pasować :)

      Usuń
    3. Przejęzyczyłam się 🤦‍♀️ Powierzchnię obliczamy a nie nie pojemność 😏

      Usuń
  4. Dziękuję za błyskawiczną i wyczerpującą odpowiedź 🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto ideał ❤ Będzie powtórka 😉Smakuje bosko, o czym już wspomniałam na Pintereście.

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie

Popularne posty

niskie ceny i promocję na wyposażenie Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni - zobacz ceny