WALENTYNKOWE CIASTO SERCE

ciasto-serce-na-walentynki

Walentynkowe ciasto serce, jest to biszkoptowe ciasto kakaowe, połączone z delikatną pianką truskawkową i zwieńczone sercem z galaretkiCiasto jest bardzo smaczne, delikatne i rozpływające się w ustach.



Jak wykonać te smakowite ciasto serce pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z  nowymi przepisami.



WALENTYNKOWE CIASTO SERCE


SKŁADNIKI:

Biszkopt:
(składniki muszą być w temperaturze pokojowej)
  • jajka (7 szt.)
  • cukier (1 szkl.)
  • cukier waniliowy (2 op. = 16 g)
  • mąka pszenna (1 szkl.)
  • kakao (0,5 szkl.)
  • sól (szczypta)

Krem piankowy:

  • śmietanka kremówka 36%  mocno schłodzona (500 ml)  
  • cukier puder (2 łyżki czubate)
  • galaretka truskawkowa sypka (100 g) 
  • gorąca woda (250 ml.)

Dodatkowo:

  • galaretka truskawkowa sypka (100 g) 
  • gorąca woda (300 ml.)

Potrzebne gadżety:
  • Mikser 
  • Miarka kuchenna
  • Foremka 28 x 7 x 18,5 cm.
  • Nóż strunowy
  • Waga kuchenna
  • Szpatułka
  • Wykrawaczka serce




WYKONANIE:

1. Biszkopt:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż masa białkowa będzie błyszcząca (cały proces od początku ubijania białek powinien trwać około 12 -15 min.)
Następnie dodajemy żółtka (stopniowo po jednym)  i wsypujemy cukier wanilinowy.
Wyłączamy mikser, wsypujemy mąkę, kakao i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. 
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 160*C  / 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
Jeden blat przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.W drugim blacie za pomocą wykrawaczki w kształcie serca robimy serduszkowe otworki (patrz film).


2. Krem:
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. 
Śmietankę kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy cienkim strumieniem ostudzoną galaretkę. Ubijamy jeszcze  chwilkę aż galaretka połączy się z bitą śmietaną.
Masę kremową przekładamy na blat biszkoptu w foremce. Wyrównujemy.
Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu z serduszkowymi otworkami.
Wstawiamy do lodówki na 1 godzinkę.

3. Wykończenie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Wystudzoną i tężejącą galaretkę wlewamy w otworki serduszkowe biszkoptu.
Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy minimum 4 godz. a najlepiej zostawić na noc.

Koniecznie zobacz jak zrobiłam walentynkowy sernik czekoladowy oraz ciasto walentynkowe serduszko.  


TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słodkości walentynkowe.

ciasto-biszkoptowe-serce
ciasto walentynkowe serce

ciasto-serce
ciasto walentynkowe 

ciasto-walentynki
ciasto biszkoptowe z pianką i galaretką truskawkową
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Komentarze

  1. świetnie wygląda; ależ bym zjadła sobie

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy5/3/19

    Ale te ciasto obłędnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Planuję zrobić to ciasto, bo wygląda cudownie. Jakich rozmiarów jest Pani blaszka? Widzę, że nie jest zbyt duża. Z tych małych mam do dyspozycji 24 x 24cm, mam nadzieję że będzie pasować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Dziękuję Maju. Ciasto i wygląda i smakuje cudownie, tak więc polecam zrobić :)
      Wymiary mojej foremki to 28 x 18,5 cm i wysokość 7 cm. Wymiary blaszek zawsze podaję tam pod składnikami gdzie pisze
      Jak obliczać wymiary foremek zrobię osobny post chyba, bo wszyscy się o to pytają, a da się to łatwo obliczyć ;)
      Musimy obliczyć pojemność foremek i porównać czy mniej więcej są podobnej pojemności.
      A więc:
      Moja foremka: 28x18,5= 518 cm2
      Twoja foremka: 24x24= 570 cm2
      Czyli pojemność Twojej jest troszeczkę większa od mojej. Lepiej żeby była ciut większa, niż za mała.Będzie pasować :)

      Usuń
    3. Przejęzyczyłam się 🤦‍♀️ Powierzchnię obliczamy a nie nie pojemność 😏

      Usuń
  4. Dziękuję za błyskawiczną i wyczerpującą odpowiedź 🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto ideał ❤ Będzie powtórka 😉Smakuje bosko, o czym już wspomniałam na Pintereście.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję bardzo 😘💕

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy9/2/21

    Pół szklanki kakao ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz