TORT KIWI

Torcik z kiwi

Przepis na przepyszny Tort Kiwi, czyli deser na każdą okazję. Bazą tego wyjątkowego tortu jest mocno czekoladowe ciasto, które rozpływa się w ustach, a krem piankowy, wymieszany z pysznym dżemem z kiwi, nadaje tortowi niezwykłej lekkości i świeżości. Dekoracją jest bita śmietana, która nadaje jeszcze więcej uroku, oraz plastry kiwi, które dodają nie tylko uroku, ale również intensyfikują smak całego wypieku. Smak tortu przełamuje się słodko - kwaskowatymi akcentami, tworząc niezapomniane doznania smakowe. Idealny na każde okazje, jego efekt wspaniale prezentuje się na stole, a każdy kęs to czysta przyjemność dla podniebienia.


Jak zrobić taki tort kiwi pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.




TORT KIWI

SKŁADNIKI:
składniki na tortownicę 20 - 22 cm.
 
CIASTO CZEKOLADOWE:
  • cukier (330 g = 1,5 szklanki)
  • mąka pszenna (230g = 1 i 1/4 szkl.)
  • kakao (30g = 3 łyżki kopiaste)
  • proszek do pieczenia (15g = 3,5 łyżeczki)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • masło (125g = 0,5 szklanki)
  • jajka (2 szt. rozmiaru L)
  • woda (250 ml. = 1 szklanka)
KREM:
  • dżem z kiwi (300 g = 10 łyżek) Tutaj możesz zobaczyć jak samemu zrobić dżem z kiwi.
  • śmietanka kremówka 35% (350 ml. = 1 i 1/4 szkl.)
  • 2 galaretki agrestowe (142 g proszku)
  • woda gorąca (300 ml.= 1 i połowa z 1/4 szkl.)
DEKORACJA:
  • śmietanka kremówka 35% (250 ml. = 1 szklanka)
  • cukier puder (2 łyżki)
  • świeże kiwi (3 - 4 szt.)
PRZYBORY:
szklanka 250 ml.
tortownica i rant 20-22 cm


WYKONANIE:

1.) Ciasto czekoladowe

Jak wykonać ciasto czekoladowe jako bazę do tortów i ciast opisałam TUTAJ
Z upieczonego i wystudzonego ciasta czekoladowego odcinamy wypukłą górę i  przekrawamy ciasto na dwa blaty.

Ciasto czekoladowe jako baza do tortu i ciast
Zobacz wykorzystanie tego ciasta czekoladowego w moim innym przepisie na TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM.

2.) Krem

W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki agrestowe. Odstawiamy do wystudzenia.
5-6 łyżek wystudzonej galaretki dodajemy do dżemu z kiwi, mieszamy i odstawiamy na chwilę. 
Kremówkę ubijamy i wlewamy wystudzone galaretki. Krótko miksujemy do połączenia się składników.

3.) Składanie tortu

Na dolny blat ciasta wykładamy połowę kremu, wstawiamy do zamrażalnika na dosłownie 5 minutek, żeby krem szybko stężał.
Na krem wykładamy dżem i znów wstawiamy do zamrażalnika na 5 minutek. Następnie wykładamy resztę kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta czekoladowego.
Wstawiamy do lodówki na minimum 4 h.

4.) Dekoracja

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Wyciągamy tort z rantu. Cienką warstwą bitej śmietany smarujemy górę tortu.
Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką nr: 1M i dekorujemy górę tortu robiąc fale oraz dół tortu robiąc rozetki.
Na środek tortu wykładamy kiwi pokrojone w plastry.

|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

Tort z kiwi

Tort z owocami kiwi

Tort czekoladowy z kiwi

torcik z kiwi

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!



Komentarze

  1. WOW! I to jest piękny tort, prawdziwe dzieło sztuki:) Do tego jeszcze z kiwi:D Jeśli smakuje tak dobrze, jak wygląda, to z pewnością jest pyszny! Przymierzam się do zrobienia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 😊 Dziękuję 😙
      Zaręczam, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂
      Udanych wypieków życzę 😘

      Usuń
  2. Witam, co zrobiła Pani, aby całość nie była gorzka? Ja robiłam kiedyś roladę z Kiwi, ale niestety dopiero na błędach nauczyłam się, że połączenie Kiwi i produktów mlecznych sprawi, że enzymy z Kiwi zepsuje całość. Moje ciasto było gorzkie. Jak rozwiązała Pani ten problem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort jest przełożony dżemem z kiwi, a nie świeżymi owocami. Dżem też sama zrobiłam. A jak wiadomo gotujące się kiwi traci te enzymy. Świeże kiwi w tym torciku jest tylko na górze jako dekoracja i nie wpływa na zmianę smaku. Torcik jest przepyszny.

      Usuń
  3. Czy do śmietany można dodać mascarpone? Czy nie stężeje tak jak trzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale po co? Zmieni to całkowicie smak i krem będzie za ,,ciężki''
      Mój krem jest piankowy jak ptasie mleczko i jest lekki. W połączeniu z ,,ciężkimi'' blatami ciasta łączy się idealnie.
      Ale spróbować można, czemu nie.

      Usuń
  4. Anonimowy31/7/22

    Polecam zrobić zwykły ciemny biszkopt, smakuje o niebo lepiej. Ale i tak, szacun - wygląda super!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz