Tort orzechowy z nutellą. Jest to lekki torcik na biszkopcie kakaowo orzechowym, przełożonym kremem nutella, wykończony polewą czekoladową, udekorowany małymi rozetkami i złotymi kuleczkami cukrowymi.
Jak zrobić taki tort, krok po kroku, prezentuję w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.
TORT ORZECHOWY Z NUTELLĄ
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- jajka (6 dużych)
- cukier (180 g)
- mąka pszenna (100 g)
- orzechy laskowe zmielone (100 g)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- sól (szczypta)
- kakao (1/4 szkl.)
- śmietanka kremówka 30 % (330 ml.)
- serek mascarpone (250 g)
- krem czekoladowy nutella (350 g)
- woda (1/4 szkl.)
- sok z cytryny (1 łyżka)
- czekolada mleczna (100 g)
- masło (2 łyżki)
- śmietanka kremówka 30 % (2 łyżki)
- Złote kuleczki cukrowe
Potrzebne gadżety:
- mikser
- szpatułka
- tortownica 24 cm.
- rękaw cukierniczy
- podkładka pod tort złota
- szklanka = 250 ml.
WYKONANIE:
1.) Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, podczas ubijania białek stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy 12 min - 15 min.
Dodajemy żółtka (po jednym) i miksując na najniższych obrotach aż składniki się połączą. Wyłączamy mikser.
Dodajemy przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy szpatułka. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170* C około 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe blaty.
2.) Krem:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy mascarpone i nutellę.
Krem dzielimy na 3 części z czego musimy trochę odłożyć żeby mieć do dekoracji tortu.
Krem wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Uwaga: U mnie w domu było 30 *C i podczas dekoracji krem szybko robił się miękki i trochę ciężko mi się z nim pracowało. Także mogłam dodać do kremu żelatynę żeby go bardziej usztywnić.
3.) Poncz:
Do wody wlewamy sok z cytryny i mieszamy.
4.) Polewa czekoladowa:
Czekoladę, masło i śmietankę kremówkę roztapiamy razem w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Odstawiamy do wystudzenia.
5.) Składanie tortu:
Pierwszy blat biszkoptu przyklejamy do podkładki na torty za pomocą małej ilości kremu.
Blat nasączamy małą ilością ponczu, smarujemy 1/3 kremu, przykrywamy drugim blatem i jego też nasączamy bardzo małą ilością ponczu i rozprowadzamy 2/3 kremu. Przykrywamy 3 blatem. Tort orzechowy tynkujemy resztą kremu i wstawiamy do lodówki na około pół godzinki, żeby krem stężał.
Polewamy ostudzoną polewą czekoladową, dekorujemy rozetkami z kremu i posypujemy złotymi kuleczkami cukrowymi.
Obserwuj RITA creative na INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDZIESZ MNIE NA:
YouTube: Kreatywne Wypieki Rity
IG: Kreatywne Wypieki Rity
FB: Kreatywne Wypieki Rity
TikTok: Kreatywne Wypieki Rity
Moje Vlogi: Grecki Świat Rity
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!
Latwy i pyszny tort, smakuje jak praliny fererero
OdpowiedzUsuń